Saturday, September 18, 2010

Cucur Udang Utara

Photobucket
Cucur Udang & Kuah Kacang

Cara membuat kuah kacang
1/ 3 cawan kacang tanah (goreng dgn minyak, buang kulitnya & mesyin)
2/ 20 batang cili kering (goreng dgn minyak & mesyin menjadi paste)
3/ 1 inci belacan (bakar@panggang)
4/ 1/2 cawan gula
5/ 1 cawan air asam jawa
6/ 2 ulas bawang (potong, goreng dgn minyak hingga layu)
7/ garam secukup rasa

Cara Menyediakannya:-
Satukan kesemua bahan dan kacau dgn memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Kuah kacang ini hendak lah di sediakan dlm keadaan yg tidak terlalu pekat dan
tidak terlalu cair.


Adunan cucur udang
1) 500gm tepung gandum
2) 1 cawan taugeh
3) 1 cawan daun bawang (potong memanjang)
4) 1 sudu makan kunyit
5) 1 cawan udang sederhana besar
6) 1 biji telur
7) sebiji telur
8) garam secukup rasa
9) air
10)5 cawan minyak masak utk menggoreng



Masukkan kesemua bahan2 kedalam tepung dan gaul dengan di tambah air sedikit
demi sedikit. Gaul adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Sudukan
adunan dan masukkan kedalam minyak yang panas. Goreng sehingga kekuningan,angkat dan toskan.

Cara Menghidang.
Belah cucur udang, hiris tahu goreng & timun susun di dalam pinggan dan letakkan
bersama kuah kacang.

**
sumber resepi:-
http://www.teawithumi.blogspot.com/


0 comments:

Post a Comment