Saturday, September 18, 2010

Koay Teow Goreng (Char Koay Teow)

Photobucket
Koay Teow Goreng/Char Koay Teow

Bahan2nya
1) 900gm Koay Teow (basuh & toskan. Boleh juga di gantikan dgn pasta @ mee kuning)
2) 20 biji cili kering (rebus dan mesyin dgn 1/2 cwn air)
3) 1 ulas bawang besar (di cincang)
4) 6 ulas bawang putih (di cincang)
5) 2 keping tahu (goreng & hiris nipis2)
6) 1 cawan daging (hiris nipis)
7) 1 cawan udang
8) 1 cawan taugeh
9) 1 cawan kacang tanah (panggang dan meshyin halus)
10) 1 cawan kucai (potong memanjang)
11) 4 sudu makan kicap pekat
12) 2 sudu makan sos tamato
13) 1/2 cwn sos ikan@garam
14) 2 biji telur
15) 1/2 cwn air
16) 4 sudu makan minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakannya:-
1) Panaskan 4 sudu makan minyak di dalam kuali.
2) Tumiskan bawang besar di ikuti dgn bawang putih hingga kekuningan.
3) Masukkan paste cili & daging cincang. Tambah setengah cawan air
untuk melembutkan daging.
4) Setelah daging empuk, masukkan udang dan tahu dan biarkan untuk beberapa minit
5) Masukkan sos ikan atau garam secukup rasa
6) Masukkan koay teow dan kacau sehingga sebati dgn bahan2 yg lain
7) Buatkan ruangan di tengah2 koayteow dan masukkan telur, kacau dgn garfu untuk jadikan telur hancur. Bila telur dah agak masak masukkan taugeh dan kucai dan kacau kesemuanya untuk beberapa minit. Akhir sekali taburkan kacang goreng. 8) Sedia untuk dihidangkan
9) Hiaskan di atas koay teow dengan hirisan cili merah, daun bawah, bawang goreng dan hirisan limau.


**
sumber resepi
http://www.teawithumi.blogspot.com/

0 comments:

Post a Comment